Når manglende kompetanse blir en fordel

Aksjemarkedet i USA er nær tidenes høyeste nivå, til tross for COVID-19, økonomisk resesjon og stor usikkerhet rundt det nært forestående presidentvalget. Det er et eksempel på hvordan mangel på kunnskap faktisk kan være en fordel.

Som dette chartet fra Infront viser, har det brede amerikanske aksjemarkedet gått oppover stort sett uavbrutt siden finanskrisen i 2008. Markedet fikk seg en knekk da pandemien brøt ut, men hentet seg raskt inn igjen.

Det mangler ikke på advarsler fra erfarne forvaltere og investorer som ikke greier å regne hjem prisingen av selskaper. I et intervju på TV-kanalen CNBC tidligere denne uken forklarer en forvalter hvordan han mener unge, dumme investorer har gjort verdsettelsene av selskapene til et mareritt.

Mange uerfarne aksjeinvestorer

Det er et faktum at det er veldig mange unge investorer på børsene, med svært begrenset innsikt i finansmarkedet. Bare i Norge er det ifølge AksjeNorge 90 000 nybegynnere som eier aksjer i børsnoterte selskaper og mer enn halvparten av privatpersonene som eier børsnoterte aksjer  bryr seg ikke om å spre risikoen. 

Mange av disse spiller bokstavelig talt på børsen. Dette er “gamere”, som ikke bryr seg verdsettelser og usikkerhet, men kjøper aksjer i selskaper de er fascinert av og tror aksjene skal stige.

Å snakke om disse  personene som “dumme”, blir helt feil. De mangler én type kompetanse sammenlignet med mange andre aksjeinvestorer, men det er noe helt annet enn å være dum. Faktisk er den manglende finanskompetansen noen ganger det som skal til for at de greier å være med på oppgangen i aksjemarkedet.

Nettopp fordi de ikke har lært å regne på selskapsverdier med utgangspunkt i neddiskontert forventet kontantstrøm og er ikke vant til å tenke dyre og billige selskaper, har de greid å være med på den siste tids kursoppgang.

Røkke og Fredriksen

At mange av de som gjør det bra ikke er høyt skolert, er imidlertid ikke noe nytt. Se f. eks. på Kjell Inge Røkke og John Fredriksen, som er to av Norges rikeste. De har ikke utdannelse utover grunnskolen men har alltid vært street smarte. De tok sjanser og skapte store verdier.

De minner meg om den typen nye, fremadstormende aksjeinvestorer. Der mange av de mer drevne og høyt utdannede ser skyer på himmelen, gir mange av de uerfarne investorene full gass uten å bry seg om fremtidig inntjening og neddiskontert verdi. Det kan man selvsagt bli skremt av, men samtidig er det et faktum at vi er nødt til å skrote de klassiske verdsettelsesmodellene for en del selskaper. Tesla-gründer Elon Musk har tross alt blitt en av verdens rikeste menn samtidig som mange har spådd Teslas undergang; her hjemme ble Kahoot! priset til mer enn 5 milliarder kroner da det ble børsnotert i oktober 2019 i et år hvor selskapet gikk med 128 millioner kroner i underskudd.

Å estimere fremtidig kontantstrøm for en del av selskapene med nye forretningsmodeller er mer enn vanskelig for de aller fleste – benytter man tradisjonelle modeller for verdsettelse, kommer man i alle fall lett på ville veier.

#aksjer #investering #sparing #innovasjon #forretningsmodeller #fintech